Under parolen ”sammen for frihed” demonstrerer over 400 mennesker lige nu på Rådhuspladsen i København.
Formålet med demonstrationen er ifølge en af arrangørerne, Marie Jensen, at gøre opmærksom på danskernes tab af rettigheder. Ifølge deres opfattelse er der nemlig i forbindelse med nedlukningen af Danmark sket indgreb i danskernes grundlovssikrede rettigheder uden en sundhedsfaglig begrundelse.
- Det er politiske beslutninger, og vi vil gerne sætte fokus på, at det er legitimt at være kritisk og at stille spørgsmål, siger Marie Jensen til TV 2.
Hun forklarer, at de fremmødte gerne vil have svar på, hvad argumentet for at lave de mange indgreb i kølvandet på udbruddet af coronavirussen i Danmark har været.
Hvis det var meget farligt (at afholde en demonstration, red.), så var der vel et forbud mod det. Og så længe, der ikke er et forbud, så har vi ret til at gøre det.
- Sundhedsstyrelsen har ikke anbefalet de indgreb, som regeringen har lavet. Vi ved jo ikke, hvad Sundhedsstyrelsen ville have anbefalet, og det mener vi, at vi mangler at få svar på, siger hun.
- Hvis det var farligt, var det vel forbudt
På TV 2s optagelser fra demonstrationen kan man se, at der på Rådhuspladsen er forsamlet mere end 10 personer, hvilket under andre omstændigheder ville være et brud på forsamlingsforbuddet.
Men forbuddet gælder ikke i forbindelse med politiske demonstrationer, og af samme grund er politiet ikke til stede med bødeblokken, sådan som det har været tilfældet andre steder, hvor reglerne om størrelsen på forsamlinger har været brudt.
På optagelserne kan man også se, at de fremmødte heller ikke overholder anbefalingen om fysisk afstand på en meter.
På et spørgsmål om, hvorvidt man som arrangør af en demonstration alligevel ikke har forpligtelse til at overholde de sundhedsfaglige anbefalinger og regler for at undgå spredning af smitte med coronavirus, lyder svaret fra Marie Jensen:
- Hvis det var meget farligt (at afholde en demonstration, red.), så var der vel et forbud mod det. Og så længe, der ikke er et forbud, så har vi ret til at gøre det.
I Tyskland er tusindvis på gaden
Danmark er ikke det eneste sted, hvor der lørdag er demonstrationer mod nedlukningen af samfundet. Også i Tyskland er der igen lørdag demonstrationer i flere byer, herunder blandt andet Stuttgart, München og Berlin.
Her er politiet talstærkt til stede, efter flere protester gennem de seneste uger har udviklet sig voldeligt.
De tyske demonstrationer begyndte, ifølge nyhedsbureauet Reuters, som utilfredshed over de mange restriktioner, som også i Tyskland er blevet iværksat for at begrænse smittespredningen med coronavirus.
Men flere går nu også på gaden i protest over det, som de kalder én stor konspiration – blandt andet at coronavirus skulle være opfundet af medicinalindustrien i et forsøg på at påtvinge befolkningen vacciner.
Også i USA har der i flere delstater været store demonstrationer for at genåbne samfundet.